Ana içeriğe atla

Burun Kanamasında Ne Yapmamız Gerekir?



Sakın kafanızı geriye yatırmayın.
Böyle yapmak kanamayı boğazınıza doğru yönlendirebilir. Yuttuğunuz kan midenizi kaldırır, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Ya da ciğerlerinize kaçıp boğulmanıza… Tıpkı Atilla’nın başına geldiği gibi. En iyi tedavi dik bir şekilde oturup hafifçe öne doğru eğilmektir. Başınızı dik tutmak, akan kan miktarını azaltacaktır. Öne eğilmek ise kanın burundan kolayca çıkmasını sağlar.
Britsih Medical Journal‘a göre kanayan bir burnu, baş ve işaret parmağınızla burnunuzun yumuşak kısmını 5-10 dakika sıkarak durdurabilirsiniz. Bu kanın pıhtılaşmasını sağlar. Soğuk bir kompres yapmak ya da burun kemiğinizin üzerine buz koymak da yardımcı olabilir.  20 dakikadan uzun sürerse ya da başınıza aldığınız bir darbeyle başladıysa, kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekir.
Burun kanamasının bilimsel adı epistaksis’tir, Yunanca’da “yukarıdan damlamak” anlamına gelir. Burnun kanamasına neden olan faktörlerden en bilindik iki tanesi buruna yediğiniz bir yumruk ya da burun karıştırmaktır. Burnunuzdaki kılcal damarlardan oluşan karmaşık ağ, soğuk hava ya da klimadan kaynaklı ani sıcaklık ve basınç değişiklikleri nedeniyle zarar görebilir, hatta burnunuzu çok sert bir şekilde sümkürmek bile buna neden olabilir.
Neredeyse bütün burun kanamaları burnun ön kısmında, burun kemiği ya da septum’un altında meydana gelir. Buraya Kiesselbach bölgesi denir, çok korunmasız bir yerdir, çünkü suratınıza kan dağıtan bütün damarlar burada birleşir.  Wilhelm Kiessalbach (1839-1902), Alman bir kulak-burun-boğaz uzmanıydı, Nosenbluten (“burun kanaması”nın Almanca’sı) adında kapsamlı bir ders kitabı yazmıştı.
Kadınların adet zamanlarındaki yüksek östrojen seviyeleri yüzünden artan kan basıncı burun damarlarının çatlamasına neden olabilir. Burun kanaması sayılmayan bu duruma “vekaleten regl” adı verilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Xiaomi Mi 6

Ucuz olmasıyla ilk dönemlerinde öne çıkan Mi serisi şimdi de akıllara zarar bir fiyat etiketiyle geliyor. Ucuz ancak güçlü olan "Mi" serisinin yeni üyesini yakından tanıyalım.. Xiaomi Mi 6 geçtiğimiz günlerde resmen tanıtıldı. Tıpkı selefi olan Xiaomi Mi 5'te olduğu gibi metal ve camdan üretildi. Xiaomi Mi 6, sırtında bir çift kamera bulundurmasıyla rakiplerinden geri kalmadı. Arka tarafı birkez daha kavisli. Xiaomi Mi 6 gibi oldukça kompakt iken telefonun ön yüze bakan bir parmak izi tarayıcı bulunuyor. Xiaomi Mi 6'da telefonun özel baskılı olan modeli seramik bir modele sahip. Xiaomi Mi 6, 5,15 inçlik tam HD (1920 x 1080) ekran, 6GB RAM ve 64GB / 128GB genişletilebilir olmayan dahili bellek sunuyor. Snapdragon 835 64-bit octa-core işlemcisi ve Adreno 540 GPU ile besleniyor. Xiaomi Mi 6'da 3,3500 mAh pil yer bulunuyorken telefon stereo hoparlörle birlikte geliyor. Mi 6'nın arkasına yerleştirilen 12 megapiksellik çift kamera son derece iyi bir fotoğraf den

Pes 2013'ün Özellikleri

PES 2013’ün yenilikleri üç temel etrafında şekilleniyor ve tüm yeni özellikler PES TamKontrol, Oyuncu Kimliği ve ProAktif YZ alanlarından birine giriyor. PES TamKontrol (PES FC): Daha önce hiçbir futbol oyunu oyunculara bu ölçüde bir kontrol seviyesi sunmadı: Mutlak Kontrol Özgürlüğü: Pro Evolution Soccer hareket özgürlüğü konseptini sunmuştu, PES 2013’teki yeni “PES FC” top kontrolü üzerine mutlak özgürlük sunarak bunu daha da ileri götürüyor. Dinamik Topla Buluşma Anları: PES 2013 topla buluştuğunuz anlarda kullanabilmeniz için yepyeni yollar sunuyor: topu durdurabilir, topu hafifçe kaldırıp karşınızdaki oyuncuyu geçerek koşabilir veya daha bir çok hareket yapabilirsiniz. Topla buluştuğunuz an çok büyük önem taşıdığından R2 düğmesi ile topu durdurabilecek, yerinde verilen bir pasın hızını kesip topu kontrol altına alabilecek veya topun ivmesini kullanarak savunma oyuncusunu geçebileceksiniz. Tamamen Manüel Şutlar ve Paslar: PES 2013 tamamen manüel paslar ve ilk kez tamamen man

Bedava .in Domain Almak!

Yabancı bir domain firması sadece Flash site kullanmanız için size ücretsiz .IN domain veriyor , sizde onu cPanel’e çeviriyorsunuz? Mümkün mü ? Evet mümkün. Biraz önce WMaracında okumuş olduğum konuda tüm ayrıntılarıyla yazıyor , öncelikle  http://my.hostgator.in/gibo/  şu adrese girip aşağıdaki adımları sırasıyla uyguluyoruz. Ve  Check Avaibality  diyoruz. Karşımıza up uzun bir form geliyor,bu formu şu şekilde dolduruyoruz. Burada “AAAAA9239R” yerine 1-2 karakter değiştirerek “AAAAA9279H” deneyin , tick cıkarsa tamam , çıkmazsa sallamya devam  3.Adim basit , klasik , E-Mail kutumuza giriyoruz ve domain bilgileri oraya geliyor , cPanel ve FTP bilgilerimiz  4.Adım , mail de belirtilen  Panel Linkine  tıklıyoruz ve Mailde verilen bilgilere göre giriş formunu dolduruyoruz.Karşımıza şu ekran geliyor. Şimdi bu sınırlı panelden sınırsız cPanel’imize geçiyoruz , aşşağıdaki linki kopyalayıp Adres Çubuğunza yapıştırın , tema seçme ekranı gelecek , alttan siyah temanın üzerindeki linke