Ana içeriğe atla

Eleştiri(Tenkit)


Eleştiri de temeli düşünce olan bir yazı türüdür. Eleştiride konu sınırlaması yoktur. Her şey eleştirinin konusu olabilir. Eleştiri , edebiyat, sanat veya düşünce yazılarının içeriğiyle bu içeriğin işlenişini, değerli ve değersiz yönlerini ortaya koyan bir yazı çeşididir. Diğer bir deyişle eleştiri; sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünden açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlaştırıp belirten yazı türüdür. Bir yapıtı değerlendirmek için yazılan yazılara eleştiri (tenkit) denir.Eleştiride eserin yada bu eseri meydana getiren sanatçının gerçek değerinin ortaya konulması amaçlanır.
Eleştirmen,bir sanat yapıtının gerçek değerini,içeriğini yapılışını,değerli ya da değersiz yönlerini ortaya koyar. Eleştirmecinin görevi güzellik yaratmak değil, aksine daha önceden yaratılmış güzelliği yargılamak ve onu okurlara tanıtmaktır. Eleştiriler; okura dönük eleştiri,topluma dönük eleştiri,sanatçıya dönük eleştiri,yapıta dönük eleştiri… olmak üzere kendi içinde bölümlere ayrılır.
Herhangi bir şahsı, bir yapıtı, bir konuyu doğru veya yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa yazılardır. Hedeflenen öğeyi doğru ve yanlış yönleriyle tanıtmayı amaçlayabileceği gibi, bu öğenin doğru tanıtılmasını sağlamayı ve bir değerlendirmeyi de hedef alabilir. Edebiyat sorunlarını ve eserlerini konu alan inceleme, yorum ya da değerlendirme olarak da tanımlanabilir.

Türkiye’de Eleştiri

Tanzimat dönemi Romantikleri ŞinasiNamık KemalRecaizade EkremAbdülhak Hamid; Realistleri Samipaşazade Sezai, Beşir Fuad, Nabizade Nazım, Mizancı Murad’tır.

Serveti Fünun döneminde, Cenap Şahabettin intikad anlayışıyla tenkit eder. Halit ZiyaMehmet Rauf, Nabizade Nazım, Hüseyin Cahit dönemin eleştiricileridir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında eleştiri: Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’le başlar. İsmail Habip Sevük ve Ahmet Hamdi Tanpınar eleştiriyi edebiyat tarihi içinde ele alırlar. Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin iki öznelci eleştirmendir.

Sistematik eleştirmenler: Asım Bezirci, Fethi Naci, Hüseyin Cöntürk bağımsız yöntemi geliştirdi.Sabahattin Eyüboğlu ile Vedat Günyol hümanist eleştirmenlerdir. Çağdaş eleştirmenler Mehmet Kaplan, Tahsin Yücel, Akşit Göktürk, Şara Sayın, Ünsal Oskay, Murat Belge, Orhan Burian, Tahir Alangu, Memet Fuat, Mehmet Doğan, Bedrettin Cömert, Enis Batur, Nihat Sami BanarlıCemil Meriç, Kenan Akyüz, Melih Cevdet, Konur Ertop, Orhan Şaik Gökyay, Alpay Kabacalı, Cevdet Kudret, Agah Sırrı, Berna Moran, Rauf Mutluay, Yaşar Nabi, Ahmet Oktay

Dünya edebiyatında Boielau, A. France, Türk edebiyatında ise Mehmet Kaplan, Nurullah Ataç, Cemil Meriç ve Hüseyin Cahit yalçın eleştiri türünün önemli temsilcileridir. Edebiyatımızdaki ilk eleştiri Namık Kemal’in Tahrib-i Harabat’ıdır.

Eleştirinin genel özellikleri nelerdir?

• Düşünsel plânla yazılır.
• Konu, yazının sonuna dek değerlendirilmesi yapılan esere bağlı kalmalıdır. Eser ile ilgili, değerli ve değersiz diye gösterilen yargılar, eserden alınacak örneklere dayandırılmalıdır.
• Yazar, yargılarında belirli ölçülere bağlı kalmalı, eleştirileri nesnel olmalı, “beğendim, hoşuma gitti”… gibi öznel değerlendirmelerden kaçınmalıdır. Bunun yanında eleştiri yazısını okutacak olan elbette eleştiri yazarının kendine özgü konuyu ele alış biçimi, kendine özgü yorumlayışı ve anlatımındaki üslûbudur.
• Eleştirisi yapılan eser, her yönüyle ele alınmalı, kendi türü içindeki bilimsel, sanatsal, toplumsal yere oturtulmalıdır. Alanındaki diğer çalışmalarla karşılaştırılarak bu türe kattıklarıyla, kendisinden beklendiği halde katamadıklarıyla ele alınmalıdır.
Bu da gösteriyor ki eleştiri yazarı, her konuda eleştiri yazısı yazamaz, sadece uzmanı olduğu alanda yazabilir. Eleştiri yazarının alan bilgisi, eleştirdiği çalışmayı yapanın alan bilgisi ile en azından aynı düzeyde olmalıdır.Anı Mektup Biyografi Günlük Roman Tiyatro

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Xiaomi Mi 6

Ucuz olmasıyla ilk dönemlerinde öne çıkan Mi serisi şimdi de akıllara zarar bir fiyat etiketiyle geliyor. Ucuz ancak güçlü olan "Mi" serisinin yeni üyesini yakından tanıyalım.. Xiaomi Mi 6 geçtiğimiz günlerde resmen tanıtıldı. Tıpkı selefi olan Xiaomi Mi 5'te olduğu gibi metal ve camdan üretildi. Xiaomi Mi 6, sırtında bir çift kamera bulundurmasıyla rakiplerinden geri kalmadı. Arka tarafı birkez daha kavisli. Xiaomi Mi 6 gibi oldukça kompakt iken telefonun ön yüze bakan bir parmak izi tarayıcı bulunuyor. Xiaomi Mi 6'da telefonun özel baskılı olan modeli seramik bir modele sahip. Xiaomi Mi 6, 5,15 inçlik tam HD (1920 x 1080) ekran, 6GB RAM ve 64GB / 128GB genişletilebilir olmayan dahili bellek sunuyor. Snapdragon 835 64-bit octa-core işlemcisi ve Adreno 540 GPU ile besleniyor. Xiaomi Mi 6'da 3,3500 mAh pil yer bulunuyorken telefon stereo hoparlörle birlikte geliyor. Mi 6'nın arkasına yerleştirilen 12 megapiksellik çift kamera son derece iyi bir fotoğraf den

Pes 2013'ün Özellikleri

PES 2013’ün yenilikleri üç temel etrafında şekilleniyor ve tüm yeni özellikler PES TamKontrol, Oyuncu Kimliği ve ProAktif YZ alanlarından birine giriyor. PES TamKontrol (PES FC): Daha önce hiçbir futbol oyunu oyunculara bu ölçüde bir kontrol seviyesi sunmadı: Mutlak Kontrol Özgürlüğü: Pro Evolution Soccer hareket özgürlüğü konseptini sunmuştu, PES 2013’teki yeni “PES FC” top kontrolü üzerine mutlak özgürlük sunarak bunu daha da ileri götürüyor. Dinamik Topla Buluşma Anları: PES 2013 topla buluştuğunuz anlarda kullanabilmeniz için yepyeni yollar sunuyor: topu durdurabilir, topu hafifçe kaldırıp karşınızdaki oyuncuyu geçerek koşabilir veya daha bir çok hareket yapabilirsiniz. Topla buluştuğunuz an çok büyük önem taşıdığından R2 düğmesi ile topu durdurabilecek, yerinde verilen bir pasın hızını kesip topu kontrol altına alabilecek veya topun ivmesini kullanarak savunma oyuncusunu geçebileceksiniz. Tamamen Manüel Şutlar ve Paslar: PES 2013 tamamen manüel paslar ve ilk kez tamamen man

Bedava .in Domain Almak!

Yabancı bir domain firması sadece Flash site kullanmanız için size ücretsiz .IN domain veriyor , sizde onu cPanel’e çeviriyorsunuz? Mümkün mü ? Evet mümkün. Biraz önce WMaracında okumuş olduğum konuda tüm ayrıntılarıyla yazıyor , öncelikle  http://my.hostgator.in/gibo/  şu adrese girip aşağıdaki adımları sırasıyla uyguluyoruz. Ve  Check Avaibality  diyoruz. Karşımıza up uzun bir form geliyor,bu formu şu şekilde dolduruyoruz. Burada “AAAAA9239R” yerine 1-2 karakter değiştirerek “AAAAA9279H” deneyin , tick cıkarsa tamam , çıkmazsa sallamya devam  3.Adim basit , klasik , E-Mail kutumuza giriyoruz ve domain bilgileri oraya geliyor , cPanel ve FTP bilgilerimiz  4.Adım , mail de belirtilen  Panel Linkine  tıklıyoruz ve Mailde verilen bilgilere göre giriş formunu dolduruyoruz.Karşımıza şu ekran geliyor. Şimdi bu sınırlı panelden sınırsız cPanel’imize geçiyoruz , aşşağıdaki linki kopyalayıp Adres Çubuğunza yapıştırın , tema seçme ekranı gelecek , alttan siyah temanın üzerindeki linke